zielone ziarna

Zielona kawa do picia

Zielona kawa to kawa, która nie została poddana procesowi palenie. Mało kto wie, ze takie ziarna możemy wykorzystywać również do parzenia napoju o cudownych właściwościach, nie tylko odchudzających.

Wielu z nas dzień zaczyna od filiżanki aromatycznej kawy. Chcemy, aby nas pobudziła lub pijemy ją z przyzwyczajenia, bo nie wyobrażamy siebie dnia bez smaku cappuccino czy latte. Jednak dla wielu z nas przygoda z kawa nie kończy się na jednej filiżance. Wielu sięga po kawę częściej, co może mieć negatywne skutki zdrowotne. Naukowcy stwierdzili, że wypicie 3-4 filiżanek kawy ciągu dnia to maksimum, na które możemy sobie pozwolić. Warto znaleźć alternatywę, którą możemy zastąpić jedną porfiliżankację czarnej kawy. Jest nią zielona kawa. Ponoć n sporządzony z jej ziaren przynosi wiele korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia człowieka.

Odpowiednio przygotowana (rozdrobniona i zmielona) kawa zielona może stać się suplementem diety ale także zwykłym , smacznym napojem, który włączymy do codziennego menu. Dodatkowym atutem będzie walka ze zbędnymi kilogramami, która zapewniają właściwości zielonej kawy. Badania, przeprowadzone w USA na Uniwersytecie Scranton w Pensylwanii potwierdziły odchudzające właściwości naparów zielonej kawy.

Sposób parzenia kawy:

  1. Do filiżanki wsyp 3 łyżeczki odpowiednio zmielonej mieszanki dobrej zielonej kawy .
  2. Zalej ją gorącą, ale nie wrzącą wodą (niech ma temp. 90°C). Odczekaj minimum 5 minut, zamieszaj i delektuj się naparem.
  3. Kawę możesz dosłodzić cukrem, ksylitolem lub słodzikiem. Pamiętaj jednak, ze cukier biały to dodatkowe kalorie. Smak naparu jest neutralny, bywa cierpkawy. Niektórzy porównują go do smaku zielonej herbaty.

Picie kawy zielonej ma wiele zalet. Zielona kawa:

  • zmniejsza ryzyko cukrzycy,
  • pomaga spalać tłuszcz,
  • polepsza prace nerek,
  • opóźnia procesy starzenia się,
  • przyśpiesza metabolizm.

Dodaj Komentarz

Twój adres email nie będzie wyświetlany.Wymagane pola są oznaczone *

*